Bilinçli Gençlerle Sıfır Atık
Bugünün geri dönüşümü, geleceğin teminatıdır…
“Gençlerle sıfır atık” sadece bir çevre duyarlılığı değil insanlığın geleceği adına gençlerle bir sorumluluk hareketidir. Gençlerle birlikte, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarlarının azaltılması, etkin toplama sistemlerinin kurulması ve atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme hareketi gelecek için bir hedeftir.
Dünya nüfusu, sanayileşme, kentleşme ve tüketim hızla artarken sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu nedenle doğal kaynaklarımız hızlıca azalmaktadır. Dünyada yaşadığımız sorunlar, artık sosyo-ekonomik olmaktan çok sosyo-ekolojik olmaya başladı. Daha önceleri sadece kirlilik, doğanın ve kentlerin temiz tutulması olarak algılanan “Çevre Koruma” kavramı, günümüzde artık bir kaynak kullanımı ve bu kaynakların daha verimli yönetilmesi olarak değerlendirilmektedir.
Çevre kirliliği nedeniyle mevcut kaynakların kullanılabilirliğinin azalması, kaynakların kullanımında verimlilik artışını zorunlu hale getirmiştir. Bir zorunluluk olarak ortaya çıkan temiz üretim yaklaşımı, malzeme su ve enerjinin daha verimli kullanılması, maliyetlerin düşmesi, rekabet gücünün artması, daha az kirlilik ve atık oluşumu, çevre üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılması, karbon ve su gibi ekolojik ayak izlerinin azalması gibi olumlu sonuçlar doğurmuştur. Çevresel tahribatı önlemenin, çevreyi iyileştirme veya tekrar eski haline döndürme çalışmalarından çok daha ucuz ve etkili olduğu ortadadır. Bu nedenle israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması çok önemlidir. Bunu gençlerle birlikte etkili ve sürdürülebilir kılmak daha da önemlidir.
Ülkemizde oluşan emsal atıkların yüzde 52 sini organik atıklar, yüzde 20 sini plastik atıklar oluşturmaktadır. Bu oranlara bakıldığında atıkların büyük bir kısmının değerlendirilebilir olduğu görülür. Bu noktada atık yönetiminin en temel unsurunun atıkların kaynağında ayrışması olduğunu söylemeliyiz. Elbette asıl olan bilinçli tüketimdir. İhtiyacımız olmayan şeyleri devretmek, ihtiyaç kalemlerimizi azaltmaktır. Fakat tükettiğimiz durumda da alışkanlıklarımızı değiştirip, kullan-at kültüründen kurtularak tüketimi bir nevi gençlerle birlikte üretime dönüştürmeliyiz. Gençlerle “Sıfır Atık” bilincinin yaygınlaştırılması için çok projeler yapmalıyız.Bu bağlamda projelerle:
• Tasarruf ve ekonomik kazanç sağlanması
• “Duyarlı tüketici” duygusuna sahip olunmasının sağlanması
• Çevresel risklerin azaltılmasının sağlanması gelecek adına önemli bir hareket olacaktır. Gençlerle sıfır atık kapsamında yapılacak etkili projelerle;
• Metal ve plastik geri kazanımıyla % 95 enerji tasarrufu sağlanabilecek,
•1 ton kağıdın geri kazanımı ile 17 ağaç kurtarılacak,
• Atık camlar tekrar cam ürünlerine; plastikler elyaf ve dolgu malzemesi gibi birçok malzemeye, atık metaller ise tekrar metal ürünlerine dönüşecek,
• Gıda atıkları biyo gaz işlemine tabi tutularak enerji ve gübre üretilecek,
• Organik atıklardan elde edilebilecek kompost ile topraklarımız daha verimli hale gelecek ve kimyasal gübre ihtiyacı azaltılacak,
• Geri dönüştürülen her 1 ton cam için yaklaşık 100 litre petrolden tasarruf sağlanacak,
• Bitkisel atık yağlardan çevreci yakıt olan biyo dizel (araç yakıtı) elde edilecek.
Gençlerle geri dönüşüme destek geleceğe destektir. İleriyi düşünelim, birlikte geri dönüştürelim. Sahip olduklarınıza değer veriyorsak, geri dönüşüme hep birlikte önem verelim..
Doğanın doktoru sensin, atıkları geri döndürmeye ne dersin?